Mysteriet med myrten – nån som kan? 

Okej, en lite märklig fråga – men av anledningar jag inte heeelt (!) kan avslöja, så har jag här hemma i Skåne en kruka äkta kunglig myrten. Från DEN kungliga myrtenplantan. Voila, här står hon i all sin lilla prakt. Inte alls buskig (som den väl ska vara?) utan himla spretig, vilket gör mig osäker på om detta ens ÄR en myrten?! Jaja, hur som helst…


Kunglig myrten, hurdå? Vi backar bandet, till när brittiska – och trädgårdsintresserade – prinsessan Margaret av Connaught gifte sig med Gustaf VI Adolf (vår kungs farfar!) år 1905. Då tog hon med en myrtenplanta till Sverige. Margarets mamma, prinsessan Luise Margaret av Preussen, och Margaret själv bar nämligen myrten till sina brudklänningar. Denna lilla myrten planterades på kungliga sommarresidenset Sofiero i Skåne (där prinsparet för övrigt la mycket tid och kraft på att rusta upp den vackra slottsträdgården).

När Margarets dotter Ingrid gifte sig med danske kronprinsen, i Stockholm 1935, så hade hon en brudkrona av myrten från plantan som planterats på Sofiero. Ingrid, som senare blev drottning i Danmark (och alltså mamma till dagens drottning, Margrethe) tog med sig en myrtenkvist till sitt nya hemland och förde traditionen vidare. Alla danska och svenska brudar har haft en liten kvist från den kungliga myrten-plantan i sina buketter, slöjor eller brudkronor.

Drottning Silvia gav en sparad myrten-kvist från sitt bröllop (antar jag att det är?) till Victoria, på hennes bröllopsdag 2010. Sött men den lilla läderasken och lappen, som visades upp i kungliga brud-utställningen i våras… Undrar om det stod “kram från mamma” på baksidan av det lilla kortet?


Så, nu har jag en myrten här hemma, som jag funderar på hur man bäst tar hand om? Vågar inte plantera den ute. Hjälp. Mamma har drivit upp den lilla kvisten så fint i kruka (hon fick vårdnaden om den och tog med den till Göteborg, det kändes tryggt) och nu är den liksom – som ni ser – väldigt lång och spretig? Vilket alltså också gör mig tveksam till om det ÄR en myrten, vilket i så fall gör detta till ett mysterium i sig. Hmm. Hur som helst: ska jag klippa ner den? Sätta i en större kruka hemma, inne?

Och då måste jag ju frakta den upp till Stockholm igen? Hurdå?! Ernst i selen och en kruka i handen? Någon som kan nånting om sånt här? Hjälp!

Läs om vår kommentarspolicy