Lätta små andetag

Långfredags kväll, det är så märkligt tyst här hemma. Ja, utanför på gatan också. Jag sitter i soffan med datorn, den största koppen te och ostsmörgåsar på lite halvtorrt bröd som fick bli min middag. Det enda ljud som hörs är lillpojken som ligger intill mig och sover. De där lätta små nyfödingsandetagen har han fortfarande. Lätta, snabba, ibland piper han till i sömnen och så lite snörvel i den lilla pyttenäsan. Då och då fäktar han till med en tunn sparvig arm. De där rörelserna, som bara en riktigt liten människa har.

Han har legat i min famn nästan hela kvällen, en liten stund i babysittern men helst ville han gosa in sig i min fortfarande väldigt mjuka mage. Tog av honom i bara blöjan så att vi kunde vara hud mot hud, mage mot mage. Där har han legat som en kamin.

Jag vet att det går över, att varje ålder har sin charm och att man inte kan stanna tiden. Jag vill ju inte trolla tillbaka min älskade nyblivna 6-åring till detta. “Det enda vi kan vara riktigt säkra på, det är att livet är nu”, som Isak i “Skam” säger. Men ändå är det så speciellt, de här allra första veckorna med en människa som är så fullständigt utlämnad och beroende av mig. Kärleken som väller över mig när jag klappar den mjuka ryggen, benen och kroppen som fortfarande är lite blont fjunig. När hans lugna blick möter min, de kloka, blå ögonen hos människan som obegripligt nog formats inuti mig.

Foto: Kate Gabor. Är så glad över den här bilden!

Imorgon är det påskafton och vi ska göra… Absolut ingenting. Mata, byta blöjor, komma ut en promenad kanske. En annorlunda påsk men också en påsk jag aldrig kommer glömma: den första påsken med min sista baby, min tredje baby som jag längtat efter så mycket att det gjort ont. Tänk att han är här nu, här hos oss – och han är allt och mer än jag någonsin kunde drömma om. “Det här gjorde vi bra, Johan” sa jag till min man häromkvällen och så smög vi in till sovrummet och tittade på de två stora som somnat i samma säng vid sagoläsningen, tätt intill varandra. Älskade ungar, vår trio, livet är nu – och ni är livet.

Läs om vår kommentarspolicy