Världens godaste pepparkakor

Här kommer de, på begäran: världens godaste skurna kryddiga pepparkakor med mandel! Ingen jul hemma hos mig utan dessa. Det var ju det där med frestelser i december, känner mig lite som en veckotidning som skriver “Gå ner fem kilo på socker-detox” på ena sidan och ger kakrecept på nästa nu här alltså… Men jag resonerar så att jag hellre bakar EN riktigt, riktigt god grej. Då får det bli dessa. Och ni är så många som frågat efter receptet.

Bilden lånade jag av min kära bloggkollega Underbaraclara, som ju roligt nog lagat efter “mitt” recept! Hemligheten? De blir så magiskt goda tack vare kryddningen… Varsågoda, här kommer receptet på de enda pepparkakorna du behöver göra i jul:

1/2 kg smör
3,5 dl ljus sirap
6 dl socker
Smält i en kastrull och låt svalna. Häll sedan över i assistent eller stor bunke.
Blanda i 1,5 L mjöl och 2 msk bikarbonat (blanda bikarbonatet i mjölet, innan du rör ner det i smeten) samt kryddor enl nedan:

3 msk ingefära
3 msk pomerans (mald)
2,5 msk kanel
2 msk kardemumma
Skal av två rivna citroner
2 msk nejlikor (malda)
Häll i grovt hackad (oskållad) mandel, cirka 2 – 3 dl
Pepparkakorna ska vara kryddstarka!

Kör degen i assistenten tills den är slät och fin – eller med elvispens degkrokar. Häll upp på mjölad diskbänk och gör till 4 stycken rullar. Rulla in dem i plastfolie. Låt kallna och stelna, se till att de inte ligger och blir platta.

Rullarna kan frysas eller sparas i kylskåp. Du tar sedan fram och skivar upp tunt lagom till 1-2 plåtar, så luktar det nybakat och jul hemma OCH du får goda pepparkakor utan kavling. Gräddas på bakplåtspapper i 200 grader i cirka sex – sju minuter. INTE längre, de ska bli lite sega och goda…

Jag brukar spara dem i kylen över jul och nyår, perfekt att plocka fram när du får oväntat besök. Dessutom supergod efterrätt med en fräsch apelsinsallad till.

PS. Och så ett tips till, medan du bakar, så lyssnar du såklart på detta!

Läs om vår kommentarspolicy